„…Természetesen a téli pecák koránt sem olyan pörgősek, mint nyáron – én képes vagyok ilyenkor még egy mohóka küszt is kitörő örömmel fogadni -, de mindenképpen eseménydúsak, és sajátos varázsuk van, főleg ha jó társaságban telnek…”

Horgász ismerőseink legtöbbje a késő őszi jó idők elmúltával téli pihenőre teszik felszereléseiket. Gondosan elcsomagolják a botokat, a régi zsinóroktól megszabadítják az orsóikat, és várják a tavaszt. Én viszont – leszámítva az igazán extrém időjárást – amikor csak tehetem, télen is hódolok kedvenc hobbimnak, ha lehetséges, a családdal együtt.

Amikor tavainkon a jég elég vastagra hízik, lékről próbálkozunk uszonyost horogra csalni. Jómagam ilyenkor is a békéshalakat célzom. Természetesen a téli pecák koránt sem olyan pörgősek, mint nyáron – én képes vagyok ilyenkor még egy mohóka küszt is kitörő örömmel fogadni -, de mindenképpen eseménydúsak, és sajátos varázsuk van, főleg ha jó társaságban telnek.

kep-1

kep-2

Az idei tél december végéig kegyes volt hozzánk, a víz felszínének nem fagyott még be a teljes egésze, az erősebben áramló részeken hagyva egy kis játszóteret a horgásznak. A téli időszakra én általában sötét színű, fekete, vagy majdnem fekete etetőanyagot használok. Előszeretettel keverem a Trabucco ULTIMATE DARK EXPANDER etetőanyagot akár magában, akár TTX-szel, vagy más adalékkal kiegészítve. Ezt a hallisztes alapú, jól felhősítő, jó tapadású anyagot értékelik a halak, nem igazán maradok vele kapás nélkül.

kep-3

A szereléket ilyenkor a tőlem megszokottnál is sokkal finomabbra hangolom, picike horoggal, vékony előkezsinórral és apró csalival, pl. 1-2 szem csontival próbálkozom. És ha minden körülményt megfelelően eltaláltam, és azokhoz jól alkalmazkodtam mind a végszerelék, mind a csali tekintetében, valamint a csillagok is megfelelően állnak, bizony még tél közepén is tiszteletét teheti egy-egy éhesebb bajszos.

kep-4

kep-5

A nagyobb jégmentes vízterület esetén feederbottal horgászom, kizárólag úszós készséget már csak akkor használok, amikor kevés mozgástér marad a jég miatt.

 

kep-7

kep-8

Sajnos a téli időszakban sokkal gyakrabban van úgy, hogy minden hiába, elkövethetek bármit, bizony nem lesz halszagú a kezem. Ennek ellenére mindenkit arra bíztatok, hogy télen se hagyjanak fel kedvenc időtöltésükkel, ennek az időszaknak is megvan a maga szépsége. Megfelelő réteges öltözékben, tábortűz mellett, forró teával bizony érdemes a hideg ellenére is vízparton tölteni néhány órát, egy-egy napot. Plusz: ilyenkor biztos nem kell ölre menni egy-egy jó helyért más horgásszal…

Kajdiné Adamecz Andrea Trabucco Team

Tetszett? Oszd meg!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter