Aki ismer tudja, hogy a finom, pörgős feederezés áll a szívemhez a legközelebb. Azonban azt látom, hogy ez az irányzat méltatlanul háttérbe szorul a nagyhalas vonal miatt és ez a feederbotok kínálatában is megmutatkozik. Így hát, amikor a Trabucco csapatába kerültem, elsőként  Németh Balázshoz fordultam, hogy milyen Trabucco botot ajánl a finomkodáshoz. A válasz gyors és egyértelmű volt: Trabucco Ultimate Stillwater…

Bár soha nem vásárolok felszerelést úgy, hogy előtte ne fognám azt a kezembe, most mégis ez történt. Az idő és a távolság miatt kénytelen voltam Balázs szakértelmére és tapasztalatára bízni magam, de utólag mondhatom, hogy nem kellett csalatkoznom. Mikor elsőként kézbe vettem a pálcát, azonnal megával ragadott a külleme. Természtesen ez  egy szubjektív vélemény, de azt gondolom, hogy a horgászok többsége csettint a design láttán. De nem mehetünk el szó nélkül a karcsú és könnyű bottest mellett sem.

Nézzük hát a száraz tényeket:

Típus Trabucco Ultimate Stillwater 330M

Hossz

330 cm
Szállítási hossz 170 cm
Tagok száma 2+4
Dobósúly 75 g
Súly 180 g (mért)
Nyéltagátmérő 11 mm
Gyűrűk száma 14 db
Gyűrűk anyaga SiC
Nyél anyaga

parafa + eva

A parafa és Eva kombinációja által borított nyél igazi kuriózum volt számomra a kivitelezés miatt. Egészen egyedi megoldás a parafa nyél “ellaposítása”. A hagyományos orsótartó igazán szép és kényelmes fogást biztosít, az orsó természtesen meg sem moccan horgászat közben. A gyártó a horogbeakasztó fülről sem feledkezett meg.

2-kepAz egyedi kivetelezésű nyél védjegye a finom pálcának

Az adatok böngészése közben sokaknak szemet szúrhat a 180 grammos súlya. Ez természetesen nem elírás. Árkategóriájában megpróbáltam konkurenciát keresni, hátha találok más márkánál is ehhez hasonló adatot, de ez idáig nem sikerült.

3-kepMár a bot súlya is sejteti a prémium minőséget

A 4 db extra hosszú karbon spicc igazán sokolalú variációs lehetőséget biztosít. A spiccek megkülönböztetését igazán igényes módon, színes, lakkozott bandázzsal oldották meg, de mindezek mellett felirat is segíti a horgászt. Itt szeretném megjegyezni, hogy a szokásostól eltérően a spicceken feliratozott számozás (1s;2s;3s;4s;) nem az angol uncia sajátos megjelölése. A szokásos OZ (amely valóban az unciára utal) jelölés helyett a számok mindössze az erősségi sorrendet jelölik.

4-kep

Amint megkaparintottam, azonnal szerettem volna kipróbálni, annál is inkább, mivel az időjárás előrejelzés nem sok jóval kecsegetett, sok víz már ekkor téli arcát mutatta. A jegesedés miatt csak a bányatavak jöhettek számításba.

A rövid horgászatra igazán kevés felszereléssel érkeztem és elsősorban keszegekre, eseleg kisebb pontyokra készültem. Sajnos már-már szokásosnak mondhatóan most sem sikerült az egész napot horgászatra fordítani, de ez egyáltalán nem szegte kedvem.  Mivel első alkalommal próbálkoztam az ominózus tavon, így a tógazdához fordultam segítségért. Véleményére támaszkodva a tó legmélyebb részét választottam. A kipakolás után néhány percel már a vízet pásztáztam, megpróbáltam elérhető dobástávolságban viszonylag mély részeket, töréseket keresni. Körülbelül 30 méterre éreztem egy erősebb törést, itt kezdtem a horgászatot.  Idegen (és hideg) víz lévén alapozó etetést nem csináltam, mivel egyáltalán nem volt biztos, hogy a keveset mozgó halakat épp itt találom meg. Azonban, ha a halak érdeklődésüket mutatják, akkor pörgős horgászattal igen gyorsan tudunk egy bázist létrehozni. Két fajta, édes-halas etetőanyaggal készültem, melyek között igazi eltérés a színben mutatkozott meg. Csaliként előzetesen a csontit favorizáltam, de a sok kisebb példány miatt minibojlira váltottam, bár kisebb áttörést a kettő kombinációja jelentett. Sajnos a nagyobb példányok elkerültek, de igazán jót lehetett szórakozni a 30-40 dekás fehérnéppel és ez is előrelépés volt a 20 dekás átlaghoz képest.

5-kepÁtlagméret. Ma nem igazán sikerült a nagyobbakkal összefutni, de nekik is örültem

 6-kepA hideg víz ellenerére csak a világos színű etetőanyaggal sikerült halat fogni.
Az “eldurvított” csali is jól látható.

 7-kepDobásnál kellemesen feszes…,

8-kep… de fárasztásnál már kisebb halaknál is élvezet a peca.

 Az 4 órás horgászat att 19 darab keszeget sikerült fogni. Nem egy horibilis mennyiség, mégis örültem minden egyes halnak. Pontyokkal most nem találkoztam, bár egy halvesztésem volt, ami pontyra utalt. A kecses kis pálcával már sikerült egy-két szebb halacskát kivarázsolni, az élet azonban úgy hozta, hogy ott és akkor nem volt, aki megörökítse azt.  A téli időjárás most nem a horgászoknak kedvez, a vizek hátát jég borítja, nyugalmat biztosítva ezzel pikkelyes barátainknak. De ha egyszer tavasz lesz, akkor újra hadrendbe állítom az Ultimate Stillwatert és akkor remélhetőleg már méretesebb példányokkal is bemutathatom, hogy mire képes valójában.

Dávid Viktor Trabucco Team

Tetszett? Oszd meg!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter