Idén az október nyári idővel érkezett. Elhatároztuk a barátainkkal, hogy az első októberi, és lehet, hogy az idei utolsó nyárias hétvégét együtt töltjük el azon a tavon, ahol területi engedéllyel rendelkezünk.

1

Az ilyen baráti összejövetelek általában kényelmi horgászatok, rod poddal, horgászfotellel, éjszakai led-fényárral, csónakmotorral, hangosan fütyülő elektromos kapásjelzőkkel, és minden egyéb kényelmi eszközzel. Úgy futunk neki, hogy ha lesz valami, jó, ha nem, az sem baj, együtt jól érezzük magunkat. Az utóbbi időben én viszont szívesebben ülök a botjaim végéhez, és még ha nagyhalazok is, akkor is inkább a zsinór mozgását figyelem, mint hogy infarktusközeli állapotba kerüljek a kapásjelző visításától. Nincs annál izgalmasabb, mint figyelni a fedderbot spiccének mozgását, a zsinór rezdüléseit, közben a jelek alapján elképzelni, hogy mi is zajlik a víz alatt a kosár és a csali környékén.

Előzőleg már bekészítettem a rod pod táskába a nemrégiben vásárolt Trabucco TOP RANGE TULIPOLE PEG, bottartó tulipánt, amit terveim szerint a rod pod buzz bar-jának menetébe hajtom bele – mivel az állandó helyünk murvás tér, betonszegéllyel, így a leszúrók nem jöhetnek szóba. Két feeder botom nem egyforma, más a gyűrűk osztása, más a nyél és a szár vastagsága, ezért örökös kínlódás volt számomra, hogy megfelelő bottartó villákat tudjak vásárolni. Jónéhány összegyűlt már a táskámban: az egyik jó az egyik fajta bothoz, a másikhoz viszont nem, amelyik a másihoz jó, az pedig az egyikhez nem.

2

Szükségmegolásnak persze bármelyik jó, de most már ha választok, szeretnék olyat, amit minden körülmények között rendeltetésszerűen és hasznosan használhatok. A Top Range bottartó tulipán, ahogy a képén látszik, rugalmasan illeszkedik minden méretű bothoz, közben szabadon hagyja futni a zsinórt is.

3

4

A növendék pontyok ezen a hétvégén – sőt inkább az idén különösen – mohón táplálkoztak, tíz kapásból kilenc 1-2-3 nyaras ponty volt, amik néha olyan vehemenciával húzták a zsinórt, hogy a botom majdnem leugrott a tartóról. Igazi botkapkodós élménypecában volt részem, míg az egyik botot csaliztam, a másikon már kerregett az orsó fékje. Nagyon szeretem megcsodálni a kölyök bajszosokat, különösen vigyázva szabadítom meg őket a horgomtól, bízva abban, hogy más is vigyáz rájuk annyira, hogy épen ússzák meg a horgászokkal való találkozásokat, és életerős, nagy pontyokká nőhessenek meg, és gyarapítsák a tó állományát más horgászok örömére is.

5

6

Másnap reggel kihasználva, hogy a többiek még durmolnak, cserkelő pecára indultam egy ritkán használt horgászálláshoz. Egy kis öbölben már előző nap folyamán is láttam ponty jelenlétére utaló, túrásból felszálló buborékokat. A rövidke szabad partszakasz náddal, fák lelógó ágaival volt szegélyezve, bedobásra is alig-alig alkalmas. Rod pod-om nem lett volna ésszerű magammal vinni, csak a leszúró jöhetett szóba. A menetébe ezúttal szintén az új szerzeményemet tekertem, a bottartó tulipánt. Nemcsak az első, a hátsó leszúróba is. Örömmel tapasztaltam, hogy a botnyélhez is nagyszerűen idomul a rugalmas kialakításának köszönhetően. Az úszós botom laza zsinórját is akadály nélkül hagyta szabadon futni a bottest alatt.

7

8

Néhány kispontyot sikerült itt is átmenetileg a partra tessékelni, megcsodálni és visszaereszteni.

9

10

Kapásra várva elgondolkodtam azon is, hogy ez a bottartó tulipán egy korábbi problémámra is megoldást jelent: a spiccbot két kapás közti megtartására. Amikor spiccbottal horgászom, általában nem teszem le a kezemből, mert igen intenzív horgászati módszer, de ha mégis, akkor hálátlan módon a földre szoktam fektetni, vagy egy ágas kemény műanyag villájába. Így egy óvatlan pillanatban egy kisebb halacska is magával rántja, ez már nem egyszer fordult elő velem kalandos csónakos üldözést előidézve ezzel. A bottartó tulipán alja viszont gumis, így megfelelő tapadás jöhet létre közte és a spiccbot teste között, ezzel visszatarthatja a botomat a fürdőzéstől. Most már csak azt kell kiderítenem, hogy hány óra intenzív használatot bír…

Kajdiné Adamecz Andrea Trabucco Team

Tetszett? Oszd meg!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter