Amikor még vastag a jég a tavakon és a halak is pihennek, hisz nekik is jár a pihenőidő. Amikor az előketartóba nem fér több megkötött előke, minden gondosan élére állítva várja az olvadást, az összes kiegészítő beolajozva, bezsírozva, még mindig van valami, amivel a horgász túlélheti a tavaszig. Készíthet, mondjuk pellet-et otthon!


Előre szeretném leszögezni-, hogy mint a legtöbb horgászattal kapcsolatos ténykedés-, úgy a pelletkészítés is nagyban függ az alapanyagoktól, hozzávalóktól és nem utolsó sorban a gyakorlattól. Sőt talán elmondhatom, hogy ezek közül is a gyakorlottság az, ami leginkább meghatározza a végleges pelletek formáját, használhatóságát.

Az alapanyagokat gondosan válogassuk össze

Az alapanyagokat gondosan válogassuk össze

Nos, az egyszerű pellet receptje nálam három egyszerű hozzávalóból áll:

Először is nem kell hozzá más, mint 100 gramm etetőanyag. Én általában olyan etetőanyagból készítem a pelletet, amelyből a horgászat során is használni fogok a kosárba töltve. Kissé átrostálom, hogy a legnagyobb szemcséktől mentes legyen.

Először átrostálom az etetőanyagot…

Először átrostálom az etetőanyagot…

…hogy kikerüljenek belőle a nagyobb darabok…

…hogy kikerüljenek belőle a nagyobb darabok…

… és végül egy homogén, apró szemű etetőanyagot kapok

… és végül egy homogén, apró szemű etetőanyagot kapok

Másodszor jöhet hozzá egy darab tojás. A tojás sárgájának emulgeáló hatása miatt a kész – jobb szó híján –tészta simább, könnyebben kezelhető lesz, valamint a tojásfehérje lisztel (jelen esetben az etetőanyag alkotórészeivel) összekeverve később a mikrózásnál a keményebb felületi réteget adja majd.

Második összetevő a tojás

Második összetevő a tojás

Végül a harmadik összetevő, ami talán a legegyszerűbb, de egyben a legkomplikáltabb is. Az alap leiratban ez nem más, mint egy teáskanál olaj. Nos, ez eddig rendben is van. Ha ezt a három összetevőt összekeverjük, szépen megformázzuk, kiszaggatjuk el is lehet készíteni a választott etetőanyaghoz pontosan illő, ízben harmonizáló pelletet. DE! Vajon ki elégedne meg annyival, hogy van egy sima, etetőanyag ízű, illatú és színű csalija. Szerintem nagyon kevesen.

Itt kezdődik a komplikáció. Mint azt írtam az olaj a harmadik összetevő. Ezt tudjuk helyettesíteni egyszerűen, bármilyen hasonló olajos összetevővel. Az ízeknek, illatoknak, színeknek csak a képzelet szabhat határt, de vigyázzunk, mert nem minden összetevő befolyásolja pozitívan a pellet alapanyagunkat. Olajt tehát legegyszerűbb olajjal, olajos anyaggal helyettesíthetünk. A halolajban, egyéb olajokban (tigrismogyoró olaj, lazacolaj) gazdag aromák, locsolók, folyékony sűrű dipek egy az egyben helyettesítőként szolgálhatnak. Sőt az ezekben lévő többi hasznos adalék, még fogósabbá, kívánatosabbá teheti pelletünket.

Jelen esetben a Big Carp - Vajsav és Laposhal ízesítésű turbo aromát használtam

Jelen esetben a Big Carp – Vajsav és Laposhal ízesítésű turbo aromát használtam

Használhatunk viszont por alapú adalékanyagokat is az ízesítéshez, színesítéshez a pelleteknél. Ekkor értelemszerűen a 100 gramm etetőanyagból kell elvenni annyit, amennyi szárazanyagot szeretnénk hozzáadni.  Itt is elég nagy a felhozatal, amivel próbálkozhatunk. Halliszt, májpor, fehérjék, betain, tejpótló és még hosszasan sorolható lenne a száraz adalékok listája.

Természetesen, ha az alaprecepten változtatunk, onnan már minden egyes változtatás megváltoztathatja a végeredményt, ezért kell kísérletezni és gyakorlatot szerezni, hogy mi mikor nyeri el a legmegfelelőbb állagot.
Miután a kívánt alapanyagok mindegyikét hozzáadtuk a keverékhez a megfelelő mennyiségben, egy tálban jól össze kell keverni az alkotórészeket. Először én fakanállal szoktam elkeverni az elegyet, majd mikor már az anyag egynemű, kézzel is gyúrható és gombócokká formálható.

Elsőként a fakanál segít…

Elsőként a fakanál segít…

…majd a gombócformálás már mehet kézzel is

…majd a gombócformálás már mehet kézzel is

Általában egy teljes gombóc rengeteg pellet elkészítéséhez alkalmas. Én ezért javarészt meg szoktam felezni vagy harmadolni a gombócot, és különböző tulajdonságú pelleteket készíteni belőle. Lesz belőle süllyedő és lebegő valamint főzött oldódó fajta is. Egy fél gombóc körülbelül 50-60 darab 9 milliméter átmérőjű fúrt pellet elkészítésére elég.

A félbevágott bucik

A félbevágott bucik

Az alapanyag elkészítése után következik a pelletek kiszaggatása, megformálása. Erre a piacon többféle alternatíva is létezik. Vannak kinyomó pisztolyok, pelletnyomók, pelletszaggatók. Én a legutóbbit használom. Egyszerre 6 darab 9 mm-es fúrt pelletet lehet vele kiszakítani a tésztából. A nyomókkal hosszúkás pelletek készíthetőek, amiket szilikon vagy gumi csaligyűrűkkel rögzíthetünk.

Az általam használt pelletkészítő szerkezet

Az általam használt pelletkészítő szerkezet

A pelletnek szánt tésztát aztán a nyomóhoz mellékelt fa nyújtófába teszem, és szépen elkezdem kinyújtani általában a már korábban használt fakanál nyelével. Miután egyenletes méretűre sikáltam a masszát, elkezdem a szaggatást.

A kinyújtott anyag

A kinyújtott anyag

A kinyomó elhelyezése

A kinyomó elhelyezése

A nyers pelletek még a formában…

A nyers pelletek még a formában…

…majd egy nyomást követően elő is bukkannak onnan

…majd egy nyomást követően elő is bukkannak onnan

Ami a formából kimarad, azt természetesen újra gyúrva és újra nyújtva ismét szaggathatjuk. Ezt egészen addig folytatjuk, amíg erre elegendő mennyiség marad. Illetve dönthetünk úgy is, ha megvan a horgászatra kívánt fúrt pellet mennyiség, akkor a maradékot egyszerűen csak meghengergetjük és felaprítjuk. Ekkor ezt a nem fúrt pelletet használhatjuk etetésre.

A kimaradt mennyiség újra használható

A kimaradt mennyiség újra használható

Ezután jöhet a keményítés, szárítás mikróban

A kinyomott pelletszemeket célszerű egy mikrózható tányérra szellősen elhelyezni. Mint azt szerintem mindenki tudja, a mikró a tányér közepén nem melegít annyira, mint a tányér szélein. Ezért én mindig kihagyom a középső részt és gyűrűszerűen helyezem el a pelleteket a tányéron, hogy egyenletes legyen a felületük a folyamat végére.

A nyers pelletek már a mikrózásra várnak

A nyers pelletek már a mikrózásra várnak

Az, hogy a pelletünk lebegni fog, vagy süllyedni a mikrózás időtartamától függ. Nálam 900 – 1000 Watton 1 perc mikrózás már megkeményíti a pelletet, de még megőrzi a süllyedését. Ha ugyanilyen teljesítményen 2 percig mikrózom, az már lebegő pelletet eredményez. Persze minden mikrohullámú más és más, ezt ki kell tapasztalni, úgy, mint ahogy azt már korábban említettem, hogy melyik alapanyag esetleg hogyan befolyásolja ezt a tulajdonságot. (Valamint meg kell, hogy említsem, ha büdös aromákkal dolgozunk, ne lepődjünk meg rajta, ha a mikrózás során ezek a szagok hatványozottabban érezhetőek lesznek majd.)

A mikrózás az egyik eljárás, amit alkalmazhatunk, amely tehát kemény pelleteket eredményez, amelyek süllyednek vagy lebegnek.

Egy perc mikró után süllyed, két perc mikró után lebeg

Egy perc mikró után süllyed, két perc mikró után lebeg

A másik eljárás a főzés. A pelletek főzése hasonló a bojli főzéséhez. Egy fazék forrásban lévő vízhez öntjük a pelleteket. Amíg azok a fazék alján vannak később süllyedni fognak. Az én esetemben másfél percet követően egy két pelletszem már feljött a víz tetejére. Ekkor kiszedtem az adag felét, hogy azok süllyedőek maradjanak. A többit tovább főztem, amíg mindegyik fel nem jött a víz tetejére, s ezek után már lebegők is maradtak.

Fontos még továbbá, hogy a főzött pelletek sokkal puhábbak a mikrózottaknál. Rugalmasak és oldódóak. Akár csalitüskén is felkínálhatjuk.

Rugalmas puha pellet a főzés után

Rugalmas puha pellet a főzés után

A kész pelleteket hagyjuk kihűlni, majd erre alkalmas tégelyekben tárolhatjuk őket. Tojástartalmuk miatt csak korlátozott ideig felhasználhatóak ezért célszerű a horgászat előtt elkészíteni őket. A téli időszakban pedig a legérdemesebb kitapasztalni kis mennyiségben, hogy melyik hozzávalóval érhetjük el azokat a tulajdonságokat, amelyeket a horgászatok során viszont szeretnénk látni, érezni.

Az elkészült pelletek

Az elkészült pelletek

Saját pellet a hajszálelőkén

Saját pellet a hajszálelőkén

A víz alatt is jól mutat a saját készítésű csali

A víz alatt is jól mutat a saját készítésű csali

Remélem minden olyan horgásztársamnak tudtam segíteni, akik még nem mertek belekezdeni, vagy bizonytalanok voltak a saját csali készítését illetően. Kívánok mindenkinek botgörbítő kapásokat és jó kísérletezést a konyhában.
Végezetül pedig egy jó tanács: Vigyázzunk az asszony edényeire, mert némelyik színezék csúnyán bele tud ivódni a vájlingba.

Takács Attila – Trabucco Hungary Team

Tetszett? Oszd meg!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter