Sok horgásztól hallottam már, hogy „kezdődik a szezon, megyek csukázni”. Nem igazán értem, hiszen én konkrétan az első csukáimat augusztusban, 40 fokos hőségben fogtam. Tehát nálam egy időpont van, amikor nem csukázom, ez pedig az országos tilalmi időszak, február 1 – március 31-ig. Ilyenkor a szerelékekkel babrálok, igyekszem nem számolni a napokat. Persze a tilalmi időszak vége előtt két nappal már nagyon be vagyok sózva. Április 1-jén irány a víz, és ez nem tréfa. Nálam a csuka horgászata tavasszal kezdődik.


Nem is vitatom, a tilalmi időszak végén a csukák mindent képesek megenni ami az útjukba kerül, de akkor is oda kell figyelni rájuk. Ha a tél kemény és hosszú volt, nem valószínű, hogy leívtak. Ők nem nézik a naptárat, nem foglalkoznak a MOHOSZ szabályaival. Szóval ha ikrától, tejtől dagadó csukát fogsz egy hideg tél után, engedd vissza mindenképp, hadd szaporodjon!

Térképezd fel a lehetséges búvóhelyeket a csuka horgászatához

Térképezd fel a lehetséges búvóhelyeket a csuka horgászatához

Csuka horgászata, de hol is kezdjük?

A másik fontos kérdés, hogy hol keressük őket. Melegedő vízben partszélben érdemes keresni a csukát, ahol van valamiféle búvóhely. A csuka horgászata ilyenkor eredményesebb lehet, ha a nádfal előtt, nádtorzsák között, meredekebb partszakaszoknál közvetlenül a part előtt keressük őket. Mivel kitör a helyéről, így nagyon fontos, hogy csöndben, cserkelve közelítsük meg a helyet, minimális zajt csapva. Ívás, tilalmi időszak vége után kifejezetten zabálnak. Az ívó kishalakhoz megy ki az összes rablóhal, mert azok ilyenkor figyelmetlenebbek, úgyhogy a legjobb jel a kishalraj a partszélben. Sokszor ilyenkor eredményesebb lehet csónakból pecázni, mert lehetnek olyan részek, amik partról meghorgászhatatlanok.

Esélyesebb csónakból meghorgászni egy ilyen szakaszt

Esélyesebb csónakból meghorgászni egy ilyen szakaszt

Akár hazai pályán járok, akár ismeretlen vízen, az első dolgom, hogy feltérképezem a csuka horgászatához alkalmas helyeket. Mivel minden csukának saját területe van, így nagy valószínűséggel a saját akadója, törése környékén úszkál. A csuka imád rejtőzködni, és ehhez a színe és a mintázata is hozzásegíti. Rejtekéből támad, a támadását megelőző pillanatokban észrevehetetlen az áldozata számára. Ha valami külső oknál fogva elhagyja a területét, később szintén megpróbálhatod azt a helyet, mert egy másik csuka el fogja foglalni. Sőt! Valószínűleg nagyobb csuka.

A kicsik is vehemensen rontanak a csalira :)

A kicsik is vehemensen rontanak a csalira 🙂

Végignézem a partot, a vizet és azon gondolkozom, merre lehet. Sokat segít, ha ismered a vizet és tudod, nyáron hogy fog kinézni. Jó helyek lehetnek például, a tökleveles, tavirózsás területek. Természetesen ha a helyi szabályzatban a tavirózsás rész védett, akkor azon a helyen inkább ne próbálkozz. A vízbe beszakadt nádszigetek, illetve a nádfal egy-egy beugró része is közkedvelt a csukák számára. A hínaras részek szintén árulkodóak lehetnek. Nem is gondolná az ember, de sokszor a talpa alatt lakik egy-egy példány. Számtalanszor jártam úgy, hogy közvetlenül a csali kiemelése előtt fordult rá a csuka a csalimra.

Napsütéses napokon a csukák horgászata eredményes lehet az árnyékosabb részeknél, pontosabban ahol az árnyéknak vége. Csónakból a napos oldalról legyezőalakban megsorozva sikeresen vehetjük az akadályokat, különösen ha van valamilyen búvóhely. Oda érdemes többször visszadobni akár váltott csalival. Ha más nem, felhergeled és meg lesz. 🙂 A parttal párhuzamosan is próbálkozhatsz, ha nagyon zavar  a napsütés.

Nem mindig lehet fröcskölésre bírni egy jó kép kedvéért :)

Nem mindig lehet fröcskölésre bírni egy jó kép kedvéért 🙂

A nagyobbak inkább a fás akadókat részesítik előnyben. Egy-egy bedőlt fa ágai közt várják a zsákmányt. Onnan kicsábítani őket a legnagyobb kihívás. Ha egy kiszemelt csukára “vadászol” és pergetve képtelenség az ágak közül előcsalni, akkor más módszerhez is folyamodhatsz. Erre szolgálhat a lefenekezett úszós szerelék, aminek köszönhetően ki lehet küszöbölni, hogy a csalihal feltekerje magát az ágak közé.

Ha viszont nincsenek a vízben bedőlt fák, hínaras részek, egyéb árulkodó helyek, akkor érdemes a mederben keresni, a törések felső részén. A csuka nem szeret a meder alján tartózkodni és táplálkozni. Ezt rendszerint a fenék fölött, 30-40 centiméter magasságban, vízközt, és a víz felső harmadában teszi.

Folyóvízben és állóvízben egyaránt a szándékosan elhelyezett vagy természetes kövezések szélei szintén tökéletes életteret biztosíthatnak neki. Viszont nem szereti a gyors folyást, így inkább a folyók lassabban folyó részein és kisebb öbleiben él, ott is az akadók között.

A csuka horgászata tavasszal

Tavasszal a legjobb árulkodó jel, az ívó kishalak csapata. A küszívásra előszeretettel állnak ki a rablóhalak, így a csukák is, hiszen könnyű zsákmánynak számít a figyelmetlen tömeg. A csuka mindig éhes, köszönhetően az anyagcseréjének és igen erős gyomorsavjának. Jól hasznosítja a táplálékot, de ez függ attól is, hogy mennyi élelem van számára a vízben. 1 kilónyi növekedéshez 10-15 kilónyi táplálékra van szüksége.

Melegedő vízben az étvágya is nő, és sokkal könnyebben becsapható mű- és élőcsalival egyaránt. Sokszor hallhattad már, hogy ha nincs szél, nincs csuka. Enyhe szembe szélben a csuka horgászata sokkal eredményesebb, mivel a kishalak táplálékát a partszél felé fújja a szél. Ha már megtaláltad a kishalakat, elő lehet venni a csalis táskát és elkezdeni a válogatást. A színekkel ilyenkor csínján bánok, nem pont a legrikítóbbal kezdem, inkább azokkal a csalikkal amik leginkább hajaznak az előttem lévő kishalakra. Legyen az küsz, bodorka, vagy kis sügér, olyat keresek a dobozban.

Ha ez meg van, akkor indulhat a buli. Vannak napok amikor elsőre megtalálom a nyerő csalit, mind színben, mint méretben. Ezért mindig több darab van nálam egy-egy plasztikból. A csuka fogai igencsak igénybe veszik a twisztereket, kishal imitációkat. A csuka horgászatánál számolni kell arra, hogy a csalik elhasználódnak, szépen mondva, meg lesznek rágva. 🙂 Az idei abszolút kedvencem a Rapture Swimmy csali lesz, amely a hozzávaló horoggal ellenáll a legtöbb akadónak, bordázott testével pedig igazi színjátékot lejt a vízben. Alkalmas gyors és lassú bevontatásra is. Anyagát tekintve nem adja fel az első harc után, ami nem mellékes.

Csuka horgászathoz a Rapture Swimmy az új kedvencem

Csuka horgászathoz a Rapture Swimmy az új kedvencem

Ha épp a gyermekeddel szeretnéd megkedveltetni a pergetést, jó választás lehet a csuka. A vehemens kapása, a fejrázásai, a szaltói mindenki számára adrenalinbombaként hatnak. A gyerkőcök pedig egyenesen imádják. Természetesen ilyenkor fokozott figyelmet kell szentelni arra, hogy a csuka horgászata közben ne essen baja az ifjú titánoknak.

A horogszabadítást lehetőleg matracon mutassuk meg, mindig legyen nálunk ércsipesz, és csak a gyakorlottabb gyerkőcöknek engedjük, hogy kiszedjék a horgot. Egy óvatlan harapás egy életre elveheti a gyermeked kedvét, és elég komoly sérülést is okozhat. Ha megvan a horogszabadítás, jöhet a fotó, hogy maradandó emlék maradjon mindenki számára a közösen eltöltött nap. Kézben elég stabilan megfogható a csuka, nem szükséges semmilyen segédeszköz, és némi gyakorlással már rutinosan megy ez is, mint a fárasztás. 🙂

Így a végére már csak annyit teszek hozzá, hogy visszaszámlálás indul, hamarosan vége a tilalomnak. 🙂 Pálcát a kézbe, és irány a part. 😉

Mátéhné Jaczina Julcsi – Rapture Hungary Team

Tetszett? Oszd meg!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter