-A fene egye meg, nem akarja elkapni! Egy mondat ami elhagyta a számat vagy százszor, pedig tudtam előttem van a hal.Valami hiányzott. Valami beindította a halak vészcsengőjét és mindannyiszor unottan fejezték ki nem tetszésüket… Pedig ott voltak, a jelek erre utaltak.

A válasz előttem volt…
Nagyon nyomták egy időben azt, hogy a fluorocarbon madzagok mennyire ütősek, láthatatlanok, harapásállóak és még a csillagot is lefogják az égről.
A reklámok hatására vettem egy tekercsel, de nem nyűgözött le, sprőd volt és ledobta a peremfutó dobjáról magát. Egy jó időre félreraktam a fluorocarbonos dobot, kellemetlenné tette a pecát. Sokáig elő sem került, mostoha sorsa volt a táska aljában.
Első szituáció ahol ténylegesen hasznát vettem eme merev madzagnak,  az egy feketesügeres peca volt, első multiorsós pecáim egyike. A catingorsó szerkezetét egészen jól tűrik a fluorocarbon zsinórok, nagyon jól használhatóak a vastagabb darabok is. Elkezdtem többször használni, és utána nézni. Sok ügyes süllős horgásznál láttam szimplán csak előkeként felkötve, és egy idő után én is elkezdtem kisérletezni velük különféle stílusokban.

direktbe-a-monofillal-sem-lehetetlen-a-peca

Direktbe a monofillal sem lehetetlen a peca

Megtaláltam a számításaimat
Rengeteg előnyét és kompatibilis felhasználási területét találtam meg a fluorocarbon zsinóroknak, lettek személyes kedvenceim is, erről kicsit később. Ténnyé vált, hogy a rejtettség előny, a halak bátrabban kapnak, ha nem érzik veszélyesnek a “táplálékot”.

finnyas-nagyobbacska-domolyko-is-atverheto

Finnyás nagyobbacska domolykó is átverhető

Először is: mi az a fluorocarbon zsinór???
Elég régóta jelen van a piacon, kezdetekben drága volt nagyon és a szakítószilárdsága jóval lemaradt az azonos vastagságú monofil zsinórokétól. Mostoha sorsa talált a horgászok körében.
A technika előre haladtával ez persze megváltozott.
A fluorocarbon zsinór fénytörése megegyezik a vízével, így nagyjából láthatatlan a halak számára, illetve nem vet árnyékot a vízben (utóbbinak kristálytiszta vízben vesszük észre előnyét). Általában merevek, sprődek, de gyártanak peremfutóorsóval kompatiblis, lágy típusokat is ma már. Szakító szilárdságuk nagyjából megegyező az ugyan olyan vastag mono-zsinórokkal már, bár az áruk kicsit magasabb.

fluorocarbon-elokevel-a-finnyas-halak-ellen-1

Fluorocarbon előkével a finnyás halak ellen

Fluorocarbon zsinór ELŐNYEI!

Mért használjatok fluorocarbon zsinórokat?
Jó kérdés. Összeszedtem egy csokorra valót az előnyeiből és, hogy korrekt legyek néhányat a hátrányaiból is.

jerkes-elokenek-is-tokeletes

Jerkes előkének is tökéletes

1. “láthatatlanság”
Ezt úgy gondolom nem kell taglaljam, ha a hal nem gyanakodik sokkal bátrabban táplálkozik.
Sok pecámon amikor az időjárás és a légnyomás hatására a pisztrángok vagy akár a süllők nem akartak enni, és nem fogtam halat (tiszta vízben) ellenben láttam a jeleket amik elárulták az aktuális tartáson van hal, csak egy lassú horgász stílus volt a nyerő. Erősen szagosított, ízesített plasztikcsalikat centiről-centire emelgettem amíg el nem szánták magukat a halak.
Mintha megváltozott volna a víz, sorra jöttek a kapások.  Ugyan itt ha tőből a színes főzsinór volt vagy csak egy szimpla monofil pár kapásig maximum egy-egy halig eljutottam. Kis túlzással fluorocarbon zsinórral nincs megfoghatatlan hal legyen az pisztráng vagy domolykó akár süllő ami picit is éhes. Sokkal bátrabb kapásokat kapok műcsalis horgászat közben a fluorocarbonnak köszönhetően.

kovesmederol-fogott-suger-kellet-a-fluro-hogy-ne-vagja-el-a-vekony-fonottat-a-ko-es-a-kagylo-1

Köves mederről fogott sügér, kellet a fluoro, hogy ne vágja el a vékony fonottat a kő és a kagyló

2. Sprődség
Mára már az egyik kedvenc tulajdonságom ebben a zsinórban.
Kisebb a nyúlása, mint a sima nylon zsinóroké, így jobban közvetíti a kapást például multiorsós pecában. De ha előkeként használjuk is több információt közöl fentebbi társánál. Illetve dropshot szereléknél  ad egy tartást a cájgnak, számomra sokkal hihetőbb, hogy jól áll a horog a szereléken, ami fontos a csali minőség feltálalásában.

3.Harapásállóság, kövek és kagylókkal szembeni magas tűrőképesség.
Pár ismerősöm amikor a mély bányatavakon horgászik pisztrángsügérre, sokszor köt-krimpel vastag fluorocarbont a csali elé, hogy a csukák ne tizedeljék meg a wobbler esetleg gumi gyűjteményt.
Pontos miértjét nem tudom de tény, hogy a flurocarbon zsinórok jól tűrik a csuka fogakat. Vastagabb kivitelben direktbe csuka előkének is gyártják (0.60-0.90). Ezeket az előkéket magunk is össze állíthatjuk és magunk választhatjuk meg a hozzá valókat(kapcsok, krimpcsők,forgók), de erről egy másik cikkben írok majd. A fent említett előkéknek nagy jelentősége van a tiszta vízben való csukázásban, illetve sprődsége lévén a jerk horgászatban is.
Másik nagy felhasználási területe a nanofilos és extravékony fonottzsinóros horgászatban rejlik. Ezek a zsinórok elég sérülékenyek, egy jigges pecán pl. az első egy-két méter van kitéve az “éles veszélyeknek” ezt egyszerűen kivédhetjük egy fluoro előkével, ezzel kímélve a zsinórt az elgyengüléstől, a spontán és a hal alatt lévő szakadástól.

Hátrányok:
1. Mint említettem áruk( főleg a jobb minőségűeknek) magasabb az átlagénál, ellenben ha picit belenyúlunk a pénztárcánkba és áldozunk időt arra, hogy felismerjük azokat a szituációkat ahol létjogosultságunk van fluoroval, akkor jó kapásokban lehet részünk persze ez nem csak a zsinórtól függ.

2. Vicces, de ebbe a halmazban is megemlíteném a sprődséget.
Hogy miért? Mert mint mondtam a jó fluoro az sprőd és bizony nem használható főzsinórként peremfutón. Gyártanak lágyabb fajtát direkt spinning orsóra, de nekem az annyira nem tettszett.

pisztrangsugernel-is-fontos-a-fluorocarbon

Pisztrángsügérnél is fontos a fluorocarbon

A damil.hu kínálatában többféle fluorocarbont is találtok, bátran nézettek körbe és vegyetek egy tekerccsel nem fogtok csalódni. Minnél többet horgásztok vele és próbálgatjátok, egyre több kényes helyzetet tudtok majd megoldani. Az én személyes kedvencem a TRABUCCO T-FORCE 100% FLUOROCARBON SALTWATER mint csuka,süllő, fekete sügér és pisztráng horgászatában bizonyított és szinte el sem indulok nélküle horgászni. Legyen szükség harapás biztos jerk előkére, vagy csak finnyás süllők és pisztrángok állnak velem szemben mindig kisegített. És főként mai világban divat a fekete sügéres peca, ma már elég kitanultak a halak, ejtsétek át őket. Rajtatok a sor, menjetek át “láthatatlanba”. GÖRBÜLJÖN!!!

Szabadi Lantos Álmos Rapture Team

Tetszett? Oszd meg!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter