Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy nem tartom magam a módszer szakértőjének, csupán néhány éve horgászom dropshot csalikkal. Mégis bátorkodtam a téma kapcsán klaviatúrát ragadni, mert szeretném bemutatni, hogyan érhet el egy hozzám hasonló kezdő dropshotos viszonylag rövid idő alatt szép eredményeket, valamint azt, hogy mik a legfontosabb hozzávalók, és mely helyzetekben éri meg a hagyományos pergetésről dropshot pecára váltani.A dropshot technikáról a legtöbb embernek a süllő, kősüllő esetleg sügér horgászat jut eszébe. Kétségkívül ezen halfajok horgászatakor a legeredményesebb, de nem kizárólag ezen fajok horgászatára alkalmas. Főleg csukázás alkalmával fordulhatnak elő olyan szituációk, amikor nincs eredményesebb módszer a dropshot pecánál.

A dropshot módszer sokoldLÚSÁG

Dropshot csuka

Nézzük, mi is a lényege ennek a módszernek! Tehát a szerelék: alul egy ólom, felette egy horog, rajta egy gumicsali, és kész. Elsőre igen, így néz ki. Természetesen speciális, dropshot ólomról beszélünk, offset horogról, melyet legtöbbször palomar kötéssel erősítünk közvetlenül a főzsinórra, tehát nem használunk előkét. A horog és a csali mérete, valamint a zsinór vastagsága a célhalak méretétől, az ólom súlya pedig a vízmélységtől, a kívánt dobástávtól, illetve a botunk dobósúlyától függ.

A dropshot módszer sokoldalúsága

Alul egy ólom, felette egy horog, rajta egy gumicsali, és kész?

A bevezetésben említettem, hogy a módszerrel most ismerkedőket szeretném elsősorban segíteni, így nem kerülhetem meg a konkrét termékmegjelölést sem. Kipróbáltam több márka termékeit, de valamiért mindig visszatértem az általam legelőször kézbe vett Rapture termékcsaládhoz.

A dropshot módszer sokoldalúsága

A Rapture Twin Tail Minnow színei

A szerelék egyik legfontosabb pontja a gumicsali, ebben az esetben a Rapture Twin Tail Minnow. Az anyaga tökéletes lágyságú, színei között megtalálhatók egészen élethűek és figyelemfelkeltőek egyaránt, a méretezése pedig éppen ideális az átlag balatoni süllők és kősüllők szájához, de van belőlük nagyobb méretben is. A csali minél élethűbb mozgatásához fontos, hogy a horog és a zsinór mérete összhangban legyen a csali méretével. A 65mm-es gumicsalit főleg süllőre, kősüllőre használom az egy, de az optimális méretben kapható, speciális kialakítású Rapture DropShot Worm horoggal, vagy az 1/0-s esetleg 2/0-s Rapture offset worm horoggal szerelve. Ehhez a csalimérethez 0,22-es vagy 0,24-es TF FLUOROCARBON SW előkét kötök.

A 65mm-es méret passzol a kősüllők, …

A 65mm-es méret passzol a kősüllők, …

A dropshot módszer sokoldalúsága

…és a süllők szájába is

A közepes méretű, 102mm-es csaliba az említett horogból 3/0-ásat fűzök, és extrém akadós, kagylós pályán, vagy csukaveszély esetén 0,37-es fluorocarbon előkére rögzítem.

A dropshot módszer sokoldalúsága

A fluorocarbon zsinór szerepe, hogy merevsége miatt szépen merőlegesen áll a horog a zsinórra, emellett jól jön magas kopásállósága az akadós terepen. A 0,37-es vastagságú  TF FLUOROCARBON SW zsinórt nekem még soha nem harapta el csuka. Nem csak dropshot módszerhez használom, hanem klasszikus pergetés esetén is ebből kötöm a csukázó előkét. A technikához megfelelő minőségű és méretű ólmokat is találunk a Rapture termékkínálatában.

Nem kívánok belemenni apró kis trükkökbe, csalivezetési technikákba, ezt meghagynám a profiknak, itt inkább azt kell megértenünk, hogy miért is érdemes ezt a módszert alkalmazni? Adott egy akadó (kő, fa, roncs, bokor, stb.) és benne, rajta, alatta, felette a ragadozónk, aki valamilyen oknál fogva nem szeretne kimozdulni a tartásból. Ilyenkor az átlag pecás jön az úszós kishalas, vagy a mártogató, tapogató módszerrel.

De mi van akkor, ha mi történetesen megszállott pergető horgászok vagyunk, és műcsalival szeretnénk eredményesek lenni? A konkrét helyen lokalizált akadó esetében bármely műcsalit alkalmazva csak bizonyos ideig tartózkodik csalink a legideálisabb helyen. Még ha pihekönnyű kanalat is használunk hulló falevél módszerrel, akkor is véges az az idő, amíg csalink a megfelelő helyen kelleti magát. Ha csónak és kellő mélység áll rendelkezésre, megoldást kínálhat a vertikális horgászat, de így sem tudjuk olyan precízen egy helyben tartani a csalinkat, mint a dropshot esetében.

Lássuk tehát, mit tud a dropshot? Nézzük az előbb felvázolt szituációt! Bedobjuk az akadó mögé a készséget majd megvárjuk, míg feneket ér az ólom. Táncoltathatjuk is csalinkat, de simán be is húzhatjuk, az a lényeg, hogy az ólmot végig a fenéken tartsuk addig, míg megérezzük vele az akadó szélét. Így az ólmunk a kőszórás, tuskó, bokor, stb tövénél áll, felette csalink a lehető legjobb helyen libeg, feltéve ha az ólomtól való távolságát megfelelően beállítottuk. A horog hegyét a gumi testben el tudjuk úgy rejteni, hogy a leakadást elkerüljük, de kapás esetén rendesen el tudja végezni dolgát… Tehát ebben az állapotában nincs más dolgunk, mint mozgatni valamiképpen a csalinkat, lehetőleg úgy, hogy az ólom a helyén maradjon, vagy csak kis mértékben mozduljon el. Idővel rá fogunk érezni arra a mozdulatsorra, ami felingerli az akadóban lapuló ragadozót annyira, hogy kimozduljon rejtekéről. Ez lehet apró kis rezegtetés, kisebb nagyobb szünetekkel megszakított pöckölgetések, és ezek ezernyi kombinációja.

A dropshot módszer sokoldalúsága

Egy víz alatti kőkupac tövénél lapult

Eredetileg az ilyen helyzetek miatt kezdtem el a dropshot módszert alkalmazni. Lakóhelyem közelében több kisebb tavacska is lapul, amelyekre gyakran ellátogatok, főleg csukázni. Ezeken a vizeken gyakoriak a vízbe dőlt fák, egész bokrok, mindenféle ágas-bogas akadók, amelyekben előszeretettel bújnak meg a krokodilpofájúak. Több esetben előfordult már, főleg nyár végén, ősz elején, amikor ragyogó napsütéses – nem éppen ideális csukázó időben – tudtam csak lemenni horgászni, és hiába kerestem különféle csalikkal a ragadozókat, kapás nélkül maradtam.

Sejtettem, hogy a bokrok árnyékában lehetnek, ahonnan lusták kimozdulni. Ezért váltottam dropshot szerelékre, a horog hegyét elrejtettem a gumicsali testében, és a szereléket óvatosan belógattam a bokor ágai közé, figyelve az erősebb gallyak elhelyezkedését, hogy kapás esetén oldalra kihúzhassam a csukát tanyájáról. Az életre keltett gumimra nem volt azonnal jelentkező, de én türelmesen ismételgettem az apró mozdulatsorokat, amelyeknek majd’ egy perc múlva lett meg az eredménye egy erős húzós kapás képében. Az előre eltervezett irányú bevágó mozdulattal párhuzamosan léptem is két jókorát oldalra, így rögtön kikormányoztam halamat a veszélyes helyről, innentől pedig már nem okozott gondot a fárasztás. Ezt a taktikát aztán sikeresen alkalmaztam többször is, így hamar a szívemhez nőtt a dropshot csukázás.

A dropshot módszer sokoldalúsága

Ez a rózsaszín farkú a csukák kedvence

A dropshot módszer sokoldalúsága

Egy bokorlakó

Aztán következtek a balatoni próbák, ahol kiderült, hogy sokszor az akadókon is „übereli” a hagyományos gumis módszert a dropshot. A Balatonon kezdtem el nagyobb területek átfésülésére is alkalmazni a technikát. Ilyenkor általában úgy használom ezt a módszert, mintha hagyományosan, jigelve horgásznék: agresszíven, gyorsan pöckölgetve vezetem a csalit, és ha odanyúlást észlelek, lelassítom a dolgot, elkezdem egy helyben táncoltatni a gumit, míg a kapás bekövetkezik.

A dropshot módszer sokoldalúsága

Úgy tapasztaltam, hogy főleg nyáron a süllő és a kősüllő napközben fenék közelben sokszor akadóba bújva tartózkodik, és a fényváltással indul vadászatra. Kedvenc balatoni akadóimon a legtöbb kapást nem este vagy hajnalban, hanem napközben, sokszor déli melegben észleltem. Ilyenkor feltehetően pihennek a ragadozók, nem tesznek meg nagy utat a csaliért, kimondottan előnyös, ha az orruk előtt tudjuk azt táncoltatni. Itt a már említett módszert alkalmazom, jigelő mozdulatokkal, apró emelésekkel húzom be a csalit, és amikor az ólommal nagyobb kiemelkedést, törést érzek, vagy ütésem van, azon a ponton megállítom a szerelést, és egy helyben mozgatom addig, míg kiváltom a kapást.

Egy ilyen akadós helyen húzódó törés mentén ért tavaly májusban egy igen kellemes meglepetés, amikor a megszokott erőszakos koppintós süllőkapás helyett egy tompa rányúlást éreztem, majd a bevágás után nem várt erő görbítette karikába finom pergető botomat. Először külsős akasztásra gyanakodtam, majd amikor a mélyben tett tiszteletkörök után halam nagy robajjal felcsapott a felszínre, kis híján leesett az állam, mert egy gyönyörű öreg balint tisztelhettem váratlan vendégként.

Az első (de nem az egyetlen) drop shot-os balinom

Az első (de nem az egyetlen) drop shot-os balinom

Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat: lám, milyen sokoldalú is ez a dropshot peca…

Nagy Gábor – Rapture Hungary Team

Tetszett? Oszd meg!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter