Sokat gondolkoztam, hova tervezzem néhány napos túránkat. Sokszor történt már így, hogy célpont nélkül, csupán a térképet nézegetve böktem egyet, és bepakoltam a kocsit…A mostani rövidke időben, amit a pontyok felkutatására tudtam szentelni, úgy gondoltam, némi segítséget veszek igénybe, és felhívtam kedves barátomat, Pétert, hogy adjon nekem tanácsot, hol próbáljam meg az aranyhasúak idősebb példányait kézre keríteni. A telefon végén a pontyok nagy ismerője azt mondta: Zsoli, itt a helyed nálunk, az egyesületünk taván van stég, csónak, behordás engedélyezett, pénteken és szombaton éjszakai horgászat is van. A tavon az eddig kifogott legnagyobb pontyunk 18 kiló, de számtalan 10+ os pontyunk van, nem beszélve a sodrófányi amurokról. Azt hiszem még nem nyomta meg Péter a telefonon a hívást megszakító gombot, mikor én már elkezdtem a kocsiba cibálni a mázsányi cuccot. Botzsák, állvány, sátor, ágyak, és még kismillió mütyür, melyek kényelmesebbé és komfortosabbá tehetik a megfáradt pontyhorgász napjait. A bepakolásból az lett, hogy a fejem csupán egy irányba tudtam tartani a botzsák miatt út közben, de sebaj, hisz repülünk a pontyok birodalmába, nem törődve a fronttal, szakadó esővel. Kedves barátaim várnak a tóban, fiam itt ül mellettem a vezető ülésben, és mérhetetlenül boldog vagyok. Ez az az öröm, ami soha nem szűnik meg. A várakozással teljes izgalom, fejemben az etetési tervek, csalizási praktikák, kötési módok. Lássuk, mit tartogat nekünk az ismeretlen…

Bugaszegi tó. Soha nem hallottam róla. Kicsit távol esik otthonomtól, a szépséges Balaton déli partján, Balatonboglár határában fekszik. Méreteit tekintve tekintélyes, 24 hektárt számláló vízfelület, tarkítva nádasokkal, a vízben hagyott bokrokkal. Péter barátom a parton várt ránk, megmutatta a helyünket, ellátott instrukciókkal, és egy halom finomsággal, melyet a Bugaszegi tó lakói nagyon kedvelnek. A Balaton Baits golyók vödrökben sorakoztak. Barátom azt javasolta, kezdjünk egy gyors behúzással, majd ha a csali a vízben van, kezdhetjük a sátor állítást, és a táborhelyünk kialakítását.

Gyors szerelésbe kezdtem. A fő zsinórom a K-Karp cég fluorocarbon bevonatú zsinórja 0.31 es méretben.

1kep

Ez a zsinór nagyon erős, jól bírja a csomózást, kötéseket, és a vízben gyakorlatilag láthatatlan. Brutális szakítószilárdsága mellett egyetlen olyan tulajdonságot tudok csak felhozni, ami egy kicsit negatív lehet. Lassan merül el. Nagy távolságú behordásoknál lehetséges, hogy zsinórunkat le kell süllyeszteni. Erre a K-Karp cég kifejlesztett egy speciális zsinórsüllyesztőt, melynek használata egyszerű, és tökéletesen lefekteti zsinórunkat a felszín alá.

5kep

A szerelékem egy egyszerű elhagyós szerelék, melyet kiegészítettem 1 méter lead core ólombetétes zsinórral 45lb méretben a K-Karp palettájáról.

2kep

A lead core a szerelékünket, és az utolsó métert tökéletesen a fenékre fekteti, így a leg óvatosabb pontyok is gyanútlanul közelíthetik meg a csalinkat, hisz a zsinórunk a fenéken fekszik. Így annak az esélye, hogy testükkel érintik a zsinórt, teljesen elenyésző. A horgom 2 méretű, melyet egy 35lb teherbírású fonott előkezsinórra kötöttem fel. A Dynatex  Camo Green egy megfelelően lágy, mégis nagyon erős előkezsinór, mely jól köthető, és maximális biztonsággal tartja horgunkat, melyen esetlegesen 10, vagy akár 10 kilogramm feletti példányok harcolhatnak a túra során.

3kep

Az ólom súlya 130gramm, mely biztosítja az önakasztás megvalósulását, így nagy eséllyel a halunkat bevágás nélkül is biztonságban horogra keríthetjük. Jól jön ez az éjszakában, mikor nem kell a botokat lesni, hanem kipihenhetjük magunkat a sátorban.

Csalik, etetés:

Péter barátom javaslatára nem etettünk sem magvakkal, sem pedig pellettel. Abból a megfontolásból, hogy a tóban komoly fehérhal állomány él, és az etetésünkre bevonzanánk őket a magvakkal, és pellettel. Etetni csak bojlit vittünk a bólyánkra, melyet a Balaton Baits cég bocsájtott rendelkezésemre. Ízesítés Glm, és a nekem hatalmas favorit Prime bojli 25mm méretben.

6kep

7kep

8kep

A csalizáshoz is ezt a golyót használtam 2 szem 25mm csalizóbojli személyében.

13kep

A bojlikat a horogtól körülbelül 2,5 cm-re engedtem el.

A csalizás változatossága érdekében több ízt is kipróbálhattunk a Balaton Baits palettájáról. A Best fantázia névre hallgató bojli nagyon sok helyen bizonyította már fogósságát, de sorolhatnám ide a magvakkal bevont csalizóbojlikat is, melyek egy valódi kis magvas etetést képeznek a bojli körül.

11kep

12kep

A hatalmas favorit Prime mellett a Glm, mely kagylót takar, és a Best golyók, igazán ütős párosításnak tűntek. De természetesen a próbatétel még vissza volt, így csak találgatni tudtuk, melyik íz lesz a befutó a Bugaszegi tó lakói közt.

9kep

10kepAz első behúzás után nem telt el 10 perc, és az első ponty elhúzta a horgot. Ez a kapás a fiam botján jelentkezett, és a Prime bojli mutatta meg, mit is tud valójában. A körülbelül 7kilogrammos tőponty mindent bevetett hogy megszabaduljon, de a hatalmas merítőháló végül magába zárta, és egy fotó erejéig a csapatunk vendége lehetett. A horog ütötte sebet lefertőtlenítettük, és a ponty vidáman úszhatott vissza a Bugaszegi tó rejtelmes nádasába.

14kep

A sátor állítást folytattuk az újra húzás után, és mikor elkészült, nyugovóra tértünk-volna… Amint lekapcsoltam a sátorban a világítást, azonnal visítani kezdett a kapásjelző, és az iskolából frissen elballagott fiam ismét halat fárasztott. A ponty ereje nagy volt, de a 3,6m hosszú bot felőrölte azt, és végül a matracra került. A hal súlya 11,85kg. Csodás kezdés! A hűvös idő és a víz hőfoka lehetővé tette, hogy vendégünket pontyzsákban reggelig marasztaljuk, így egy szép fotó sikerülhetett a nappali fénynél.

16kep

Azt gondoltuk, a hal egy picit talán elriasztotta az etetésen táplálkozó pontyokat, és egy kis csendre számítottunk az újra húzás után. Nos, ez nem jött be, mert amint vízszintes helyzetbe kerültem, azonnal visítani kezdett a kapásjelzőm. A kontaktust felvettem, és éreztem, hogy a halam a zsinór végén komoly súlyt képvisel. Egy durva bunyó következett a víz alatt, a hal nem rohant, csupán cammogott, jó hosszan eloldalazva a tó gátja felé. A stég elött rendezett egy hatalmas fröcskölő cirkuszt, de a végén a matracra feküdt. Ő volt Némo, a tó lakója, kit évről évre kifognak több alkalommal is. Csodás nyurgatestű tükrös, kinek Péter barátom adta a nevét. Különös ismertető jele, hogy egy úszója hiányzik. Némo nem volt túl jó bőrben, így nem kockáztattam az életét, és testi épségét. Egy gyors éjszakai fotót kértem tőle csupán, és haza engedtem. Némo súlya majdnem 11kg.

15kep

Az éjszakánk a továbbiakban a kistestű pontyok megfogásával telt. Egyre másra húzták el horgainkat a 2-4kg súlyú pontyocskák. Ez tartott egészen addig, míg az éjszaka sötét leplét felváltotta a tavaszvégi napsütés.

17kep

A Bugaszegi tó pontyai a nappali órákat nem tudom, mivel töltik, de biztosan nem a táplálkozással. Gyakorlatilag kapás nélkül úsztuk meg a napot. A délutáni órák hozták csak meg újra a pontyokat az etetésünkre. Természetesen a kistestűek először. Rengeteg pontyot fogtunk, de csak a 3-4kg súlyúakból. Vártuk az éjszakát, és vele a pocakos nagyurakat.

Este 10 óra lehetett, mikor fiam kapásjelzője folyamatosan csipogni kezdett. A hal a megszokott módon, természetesen a szomszédos stég lábát célozta meg. A fiatalember azonban lebeszélte róla, én meg alátoltam a merítő hálót. 8,5 kilós gyönyörű duci tükörpontyot emelt a gépem lencséje elé. A hal szerette a magyar konyhát, mert az erősen fűszeres Prime bojlira csábult el.

18kep

Kis szünet következett, majd éjjel 1 órakkor beköszönt a túra hala, mely ismét a fiam horgát, és a GLM bojlit ette meg. A hal gyönyörű, robosztus testű tőponty, szép hibátlan pikkelyekkel. A horog az alsó ajkában ült. Súlya majdnem 13kg. Csodás!

19kep

Azt gondolom, ennél szebb és maradandóbb élményt víz nem adhat első próbálkozásra. Az éjszaka hátralévő része csendesen telt, aludtunk a túra során először. Másnapra beköszöntött a hidegfront, mely teljesen pihenésre késztette kapásjelzőinket.

4kep

Mindent összevetve, a horgászatunk Bugaszegen maradandó élmény volt, és egy kezdődő szerelem első randevúja is. Mindenképp visszatérünk ide, és ismét megpróbáljuk előcsalni Némot, remélhetőleg némi plusz súllyal.

A szerelékek, eszközök tökéletesen működtek, a halak gyönyörűek, egészségesek, harcosak. A csali sebészi pontossággal tette a dolgát, és ismét bizonyította számomra, hogy a Balaton Baits nem csak a Balatoni horgászok számára készült. Megbízható, és lehet rá építeni túrát. Ízpalettája széles, mindenki megtalálja a számára kedves, favorit csalit.

Záró mondatként nehéz szívvel búcsúztunk Bugaszegről. Némo ismét boldogan úszkálhat a tó vízében, és remélem, idén még találkozom vele, mert az éjszakai fotó mellett hiányzik egy nappali felvétel is kedves barátomról a képtáramból.

Viszlát, Bugaszeg, viszlát Némo!

Dragovec Zsolt – K-Karp Hungary Team

Tetszett? Oszd meg!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter