Somogyi paradicsom. Így is hívják a horgászok egymás közt a Somogy megyében, Balatonboglár határában található gyönyörü, 25 hektáros vadregényes horgászvizet. A tó kiemelkedő ragadozó hal álománnyal bír, melyet a Dél-Balatoni Sporthorgász egyesület folyamatos telepítésekkel pótol is.Az idelátogató horgász aki a ragadozó halak, illetve a pergetés szerelmese, biztosan nem távozik üres kézzel, illetve maradandó élmények nélkül.

7kep

Kapitális ragadozó halak élőhelye, mely vadregényes, nádasokkal és gyönyörű tiszta környezettel várja a horgászokat.

8kep

9kep

A tó megközelítése:

Az M7-es autópályáról a 142 km-es táblánál, a balatonboglári kitérőnél kell lejönni, majd az autópálya felett átívelő híd déli tövében jobbra, a Csere Csárda felé. Innét 1300 méteres részben aszfaltozott, részben lekövezett úton kell tovább haladni a tópartig. Az apró kövekkel kirakott út még a legnagyobb esőzés esetén is kiválóan járható.

terkep_foto

Gps koordináták:

Gps északi szélesség: 46.758621

Gps keleti hosszúság: 17.653656

Horgászrend:

Horgászni napkeltétől napnyugtáig szabad, kivéve a péntekről szombatra, illetve a szombatról vasárnapra virradó éjszaka.

Ezeken a hétvégi napokon engedélyezett az éjszakai horgászat.

A halradar használata nem engedélyezett, illetve ezek használatát a vezetőség külön engedélyezheti.

Horgászjegyet csak érvényes állami jegy birtokában lehet váltani. Csónak használati lehetőség van, melyről a halőr ad tájékoztatást. A tavon a stégek foglalt helynek minősülnek.

A stégeket el kell hagyni, ha annak tulajdonosa megérkezik. A tavon a behordás, illetve az etetőhajó használatára van lehetőség.

A halőrháznál nyílt wifi, akkumulátor töltési lehetőség van. A tóparton sátor állítására lehetőség van.

Horgászat:

A szívemhez közel álló pontyhorgászatról írnék néhány sort.

A tóban egy nagyon szép pontyállomány él. Nem ritkák a kapitális, 10-15kilogrammos példányok sem. Alkalmam nyílt egy 2 napos túra keretében megtapasztalni a Bugaszegi tó ponty sűrűségét. Nem egész 48 óra alatt közel 150kg pontyot fogtunk fiammal, mindösszesen 4 bottal. A halak átlag 5-7 kilogrammosak voltak, de 3db 10kg feletti pontyot is sikerült fognunk.

A halak javarészt éjszaka táplálkoztak, a nappali intenzitást elenyészőnek mondanám. A tóban élő pontyok egészségesek, erősek. Behordásos módszerrel horgásztunk, az etetésünk a parttól 120-130m távolságra helyeztük el. Itt kapott a dupla 25mm bojlira Némó, aki a tó ismert személyisége. Egy nyurga testű tükörponty. Sajnálatos módon egyik hasi úszója hiányzik.

Erről kapta a nevét. Némó évről évre megjelenik, és gyarapodik. 10kilót elhagyó testsúlya remélhetőleg hamarosan a 20 hoz közelít majd. A tónak minden adottsága megvan, hogy nagy halat neveljen. A két napunk a tón gyorsan elszállt, nagyon jól éreztük magunkat. Kultúrált környezetben horgászhattunk, mely vendégszerető házigazdákat, és rendezett, hulladékmentes vízpartot takar.

1_kep

2_kep

3_kep

A második napunk végén útra keltem csónakkal, hogy készítsek néhány fotót a tó faunájáról, vadregényes halrejtő helyeiről.

4_kep

5kep

6kep

10kep

Ezenkívül a Bugaszegi tó hivatalos honlapján található drónnal készült felvételek linkjét is közzéteszem itt. A légi felvételek mutatják meg igazán, micsoda vadregényes, gyönyörű környezet várja az ide látogató horgászokat.

http://www.bugaszegito.hu/media-megjelenes/videok/12-legifelvetel.html

http://www.bugaszegito.hu/media-megjelenes/videok/15-legifelvetel-02.html

Mindenkinek sok szerencsét, kellemes pihenést, és harcos halakat kívánok a Bugaszegi tavon.

 

11kep

Dragovec Zsolt – K-Karp Hungary Team

Tetszett? Oszd meg!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter